Monday, 12 December 2016

Recipes by Damian Jaśkiewicz



Pasta z wędzonej makreli
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- jogurt naturalny 250ml
- jajka 4szt.
- szczypiorek
-sól, pieprz
Sposób wykonania:
Ugotować jajka na twardo. Z makreli oddzielić mięso od ości. Posiekać szczypiorek. Ugotowane jajka drobno pokroić, połączyć z rybą, szczypiorkiem i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem.
Pasta jajeczna
Składniki:
- jajka 6szt.
- jogurt naturalny 250ml
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka słodkiej papryki
-sól, pieprz
Sposób wykonania:
Ugotować jajka na twardo, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić solą i pieprzem.

Pieczone jabłka z kaszą jaglaną
Składniki:
- kasza jaglana 200g
- jabłka 10 szt.
- żurawina suszona
- pestki słonecznika
-miód
- wiśnie
- cukier
Sposób wykonania:
Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą, wsypać do wrzątku – gotujemy w stosunku 2:1 (woda:kasza). Gotujemy na wolnym ogniu ok. 12min. Gotową kaszę wymieszać z miodem, pestkami słonecznika i żurawiną.
Odciąć górną część jabłka, wydrążyć środek i wypełnić kaszą. Piec 15min. W 180°C
Syrop wiśniowy: zagotować szklankę wody, dodać wiśnie i cukier. Gotować do momentu zagęszczenia.


Naleśniki czekoladowe z serem i musem jabłkowym
Składniki:
Ciasto:
- mąka 500g
- jajko 1szt
- mleko 0,7l
-kakao 4-5 łyżek
- cukier trzcinowy 5 łyżek
            Farsz:
- jogurt naturalny 250ml
- ser biały
- miód 2 łyżki
            Mus jabłkowy:
- jabłka 5szt.
- cukier trzcinowy 2 łyżki
- anyż 1 gwiazdka
Obrać jabłka i pokroić w cząstki. Na patelni rozpuścić cukier, wrzucić jabłka i anyż. Blenderem zetrzeć na gładka masę.
Sposób wykonania:
Do miski wbić jajko, dodać mąkę oraz mleko i wszystko połączyć. Pod koniec mieszania dodać kakao i cukier.
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Składniki:
- bagietka
- pomidory 6szt.
- ser mozarella
- czosnek
- cebula szalotka
- natka pietruszki
-oliwa
-sól, pieprz
Sposób wykonania:
Bagietkę pokroić pod lekkim skosem w równe kromki. Pokroić cebule i pomidory w kostkę, drobno posiekać czosnek i natkę pietruszki. Wszystko razem wymieszać doprawiając sola, pieprzem i oliwą.
Farsz wyłożyć na bagietkę, posypać serem i zapiec w temperaturze 180°C około 8min.

Kolorowe kanapki
Składniki:
-pieczywo
- warzywa: rzodkiewka, pomidor, ogórek, papryka, szczypiorek, sałaty
- pasty: jajeczna, z wędzonej makreli
- twarożek
-kiełki
- gotowane jaja
Sposób wykonania:

Umyć i pokroić warzywa, ugotować jaja. Ze wszystkich składników przyrządzić kolorowe kanapki.

No comments:

Post a Comment