Saturday 18 March 2017

Recipes by Damian Jaśkiewicz



Bagietka z masłem czosnkowym

-bagietka
-masło
-czosnek 4 ząbki
-sól
-natka pietruszki


Czosnek ucieramy ze szczyptą soli. Do miski wrzucamy miękkie masło, utarty czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym masłem smarujemy pokrojone bagietki. Wkładamy do piekarnika na ok. 10min.




Makaron z zielonym pesto
-makaron spaghetti
-parmezan
-oliwa ok. 200ml
-rukola
-orzechy
-czosnek 3 ząbki
-natka pietruszki
-sól, pieprz


Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok.12min. Po odcedzeniu mieszamy z Pesto i wykładamy na półmiski. Posypujemy parmezanem.



Sałata Cezar



-mix sałat
-grzanki
-parmezan
-kurczak grillowany
-jajka
-winegret jogurtowy

Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, doprawiamy  i grillujemy na patelni. Gotujemy jajka na twardo. Sałaty mieszamy ze wszystkimi składnikami i polewamy sosem jogurtowym. Jajka kroimy w ćwiartki i układamy na powstałej sałatce.


Sos winegret jogurtowy

-jogurt naturalny
-parmezan
-czosnek(2 ząbki)
-natka pietruszki
-oliwa ok.100ml
-sól
-pieprz
-opcjonalnie woda niegazowana

Do miski wlewamy oliwę, dorzucamy czosnek, parmezan i blendujemy.
Dodajemy jogurt oraz posiekaną natkę pietruszki i dalej mieszamy.
Doprawiamy do smaku.


Sałata grecka

-mix sałat
-ser feta
-pomidorki koktajlowe
-czerwona cebula
-ogórek
-papryka
-oliwki
-winegret ziołowo-czosnkowy


Ser feta i paprykę kroimy w niewielką kostkę. Pomidorki kroimy na pół, ogórki i czerwoną cebulę kroimy w  cienkie plastry. Wszystkie składniki mieszamy z sałatami i polewamy sosem ziołowo-czosnkowym.



Sos winegret ziołowo-czosnkowy

-oliwa
-czosnek
-musztarda
-natka pietruszki
-koper
-sok z cytryny
-sól, pieprz
-opcjonalnie woda


Oliwę, czosnek i musztardę blendujemy, dodajemy sok z cytryny oraz posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody.


Sałata z owocami i serem lazur

-mix sałat
-winigrono
-gruszki
-ser lazur
-nasiona słonecznika
-winegret malinowy

Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę, winogrono dzielimy na połówki, ser  lazur również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z sałatami posypujemy nasionami słonecznika i polewamy sosem malinowym.


Sos winegret malinowy

-musztarda francuska
-miód
-sok z cytryny
-oliwa
-sok malinowy
-opcjonalnie woda

Miód, musztardę i sok z cytryny mieszamy w misce. Dodajemy oliwę, oraz sok malinowy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody.
 

Szaszłyki drobiowe



-kurczak
-cukinia
-papryka
-czerwona cebula
-patyczki do szaszłyków
-papryka słodka mielona
-tymianek
-czosnek granulowany
-sól
-pieprz
-oliwa


Kurczaka kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do miski. Podlewamy niewielką ilością oliwy i doprawiamy. Warzywa kroimy w podobną kostkę i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe składniki nabijamy na patyczki. Pieczemy ok.20min.  

Koktajl owocowy


-mieszanka owoców
-banany
-maślanka
-jogurt naturalny
-cukier brązowy

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i blendujemy.





No comments:

Post a Comment