Bagietka z masłem
czosnkowym
-bagietka
-masło
-czosnek 4 ząbki
-sól
-natka pietruszki
Czosnek ucieramy ze szczyptą soli. Do
miski wrzucamy miękkie masło, utarty czosnek i posiekaną natkę pietruszki.
Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym masłem smarujemy pokrojone
bagietki. Wkładamy do piekarnika na ok. 10min.
Makaron z zielonym pesto
-makaron spaghetti
-parmezan
-oliwa ok. 200ml
-rukola
-orzechy
-czosnek 3 ząbki
-natka pietruszki
-sól, pieprz
Wszystkie składniki blendujemy na
gładką masę. Doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
przez ok.12min. Po odcedzeniu mieszamy z Pesto i wykładamy na półmiski.
Posypujemy parmezanem.
Sałata Cezar
-mix sałat
-grzanki
-parmezan
-kurczak grillowany
-jajka
-winegret jogurtowy
Kurczaka kroimy w niewielką kostkę,
doprawiamy i grillujemy na patelni. Gotujemy
jajka na twardo. Sałaty mieszamy ze wszystkimi składnikami i polewamy sosem
jogurtowym. Jajka kroimy w ćwiartki i układamy na powstałej sałatce.
Sos winegret jogurtowy
-jogurt naturalny
-parmezan
-czosnek(2 ząbki)
-natka pietruszki
-oliwa ok.100ml
-sól
-pieprz
-opcjonalnie woda niegazowana
Do miski wlewamy oliwę, dorzucamy
czosnek, parmezan i blendujemy.
Dodajemy jogurt oraz posiekaną natkę
pietruszki i dalej mieszamy.
Doprawiamy do smaku.
Sałata grecka
-mix sałat
-ser feta
-pomidorki koktajlowe
-czerwona cebula
-ogórek
-papryka
-oliwki
-winegret ziołowo-czosnkowy
Ser feta i paprykę kroimy w niewielką
kostkę. Pomidorki kroimy na pół, ogórki i czerwoną cebulę kroimy w cienkie plastry. Wszystkie składniki mieszamy
z sałatami i polewamy sosem ziołowo-czosnkowym.
Sos winegret ziołowo-czosnkowy
-oliwa
-czosnek
-musztarda
-natka pietruszki
-koper
-sok z cytryny
-sól, pieprz
-opcjonalnie woda
Oliwę, czosnek i musztardę
blendujemy, dodajemy sok z cytryny oraz posiekane zioła. Doprawiamy solą i
pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody.
Sałata z owocami i
serem lazur
-mix sałat
-winigrono
-gruszki
-ser lazur
-nasiona słonecznika
-winegret malinowy
Gruszki obieramy i kroimy w drobną
kostkę, winogrono dzielimy na połówki, ser
lazur również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z sałatami
posypujemy nasionami słonecznika i polewamy sosem malinowym.
Sos winegret malinowy
-musztarda francuska
-miód
-sok z cytryny
-oliwa
-sok malinowy
-opcjonalnie woda
Miód, musztardę i sok z cytryny
mieszamy w misce. Dodajemy oliwę, oraz sok malinowy. Jeśli sos jest zbyt gęsty
dolewamy odrobinę wody.
Szaszłyki drobiowe
-kurczak
-cukinia
-papryka
-czerwona cebula
-patyczki do szaszłyków
-papryka słodka mielona
-tymianek
-czosnek granulowany
-sól
-pieprz
-oliwa
Kurczaka kroimy w dużą kostkę i
wrzucamy do miski. Podlewamy niewielką ilością oliwy i doprawiamy. Warzywa
kroimy w podobną kostkę i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe składniki nabijamy
na patyczki. Pieczemy ok.20min.
Koktajl owocowy
-mieszanka owoców
-banany
-maślanka
-jogurt naturalny
-cukier brązowy
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka
i blendujemy.
No comments:
Post a Comment