Tuesday, 15 November 2016

Snacks - recipes by Patrycja Kamińska




1.     Sałatka owocowa

Składniki:
ü  Banan
ü  Mandarynka
ü  Kiwi
ü  Brzoskwinia
ü  Sos:
-        Miód -  1 łyżka
-        Sok z cytryny – 2 łyżki
-        Cynamon
-        Wanilia


2.   Babeczki z brzoskwiniamià 6-8 szt.

Składniki:
ü  Płatki owsiane – 200g
ü  Brzoskwinia – 1,5 miękkiej szt.
ü  Ksylitol – 50g
ü  Mleko 1,5% - 100 ml
ü  Masło klarowane – 50g
ü  Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
ü  Cynamon, wanilia

Przygotowanie:
Płatki zmiksować na mąkę lub użyć gotowej mąki owsianej.
Dodać do mąki pozostałe składniki (oprócz owoców), a następnie 1 brzoskwinię i zmiksować.
Ciasto wlać do foremek wysmarowanych delikatnie tłuszczem.
Pozostałe owoce pokroić i ułożyć na wierzchu.
Piec ok.45 min. W temp. 180 stopni.


3.   Ciasteczka owsiane

Składniki:
ü  Płatki owsiane górskie
ü   Woda
ü   Mus jabłkowy bez cukru
ü   Owoce suszone, np. żurawina, rodzynki
ü   Nasiona, pestki, np.: dynia, słonecznik, sezam

Przygotowanie:
Płatki zalać letnią wodą, odczekać aż napęcznieją i zmiękną.
Wymieszać z musem jabłkowym oraz dodatkami.
Formować ciastka.
Piec ok.10-12 min w temp. 180 stopni.


4.   Pieczone warzywne frytki

Składniki:
ü  Seler korzeniowy, marchew, pietruszka, burak, batat
ü  Olej / oliwa
ü  Zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz

Przygotowanie:
Warzywa umyć, obrać, pokroić na słupki jak frytki.
Ułożyć na blaszce, skropić delikatnie olejem, posypać ziołami i przyprawami.
Piec w temp.  200 stopni przez ok. 15-20 min.



Opracowała:
DIETETYK Patrycja Kamińska

Tel. 726 685 382

No comments:

Post a Comment