1.
Sałatka
owocowa
Składniki:
ü Banan
ü Mandarynka
ü Kiwi
ü Brzoskwinia
ü Sos:
-
Miód - 1 łyżka
-
Sok z cytryny – 2
łyżki
-
Cynamon
-
Wanilia
2.
Babeczki
z brzoskwiniamià
6-8 szt.
Składniki:
ü Płatki owsiane – 200g
ü Brzoskwinia – 1,5 miękkiej szt.
ü Ksylitol – 50g
ü Mleko 1,5% - 100 ml
ü Masło klarowane – 50g
ü Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
ü Cynamon, wanilia
Przygotowanie:
Płatki zmiksować na mąkę
lub użyć gotowej mąki owsianej.
Dodać do mąki pozostałe
składniki (oprócz owoców), a następnie 1 brzoskwinię i zmiksować.
Ciasto wlać do foremek
wysmarowanych delikatnie tłuszczem.
Pozostałe owoce pokroić i
ułożyć na wierzchu.
Piec ok.45 min. W temp.
180 stopni.
3.
Ciasteczka
owsiane
Składniki:
ü Płatki owsiane górskie
ü Woda
ü Mus jabłkowy
bez cukru
ü Owoce suszone,
np. żurawina, rodzynki
ü Nasiona,
pestki, np.: dynia, słonecznik, sezam
Przygotowanie:
Płatki zalać letnią wodą,
odczekać aż napęcznieją i zmiękną.
Wymieszać z musem
jabłkowym oraz dodatkami.
Formować ciastka.
Piec ok.10-12 min w temp.
180 stopni.
4.
Pieczone
warzywne frytki
Składniki:
ü Seler korzeniowy, marchew, pietruszka, burak, batat
ü Olej / oliwa
ü Zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa umyć, obrać,
pokroić na słupki jak frytki.
Ułożyć na blaszce, skropić
delikatnie olejem, posypać ziołami i przyprawami.
Piec w temp. 200 stopni przez ok. 15-20 min.
Opracowała:
DIETETYK Patrycja Kamińska
Tel. 726 685 382
No comments:
Post a Comment