Tuesday, 15 November 2016

Breakfast - recipes by Patrycja Kamińska



1.     KASZA JAGLANA Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ

Składniki:
ü  Kasza jaglana –  50g – ½ woreczka
ü  Jabłko – 150g – 1 szt.
ü  Żurawina suszona –  30g – 2 łyżki
ü  Słonecznik, nasiona –  5g – 1 łyżeczka
ü  Miód pszczeli – 12g – 1 łyżeczka
ü  Cynamon – szczypta

Przygotowanie:
Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą, wsypać do wrzątku – gotujemy w stosunku 2:1 (woda : kasza).
Gotujemy na wolnym ogniu pod uchyloną pokrywką, aż do wchłonięcia płynu (ok. 10-12 min.).
Gotową kaszę wymieszać z miodem.
Jabłko zetrzeć na tarce, wymieszać z cynamonem.
Wszystkie dodatki wymieszać z kaszą.

ENERGIA: 406 kcal


2.   KAKAOWE PLACUSZKI GRYCZANE Z KAWĄ ZBOŻOWĄ

Składniki:
ü  Jaja kurze – 70 g – 1 szt.
ü  Mąka gryczana – 40 g – 2 łyżki
ü  Banan – 120g – 1 mała szt.
ü   Kakao – 1 łyżeczka
ü  Cynamon
ü  Kawa zbożowa na mleku -  1 szkl.

Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę.
Następnie zmiksować: żółtka, mąkę, banana, kakao, cynamon i wymieszać delikatnie łyżką z ubita pianą.
Smażyć na rozgrzanej patelni wysmarowanej delikatnie olejem kokosowym.
Podać z kawą zbożową.

ENERGIA: 460 kcal


3.   PLACUSZKI OWSIANE ZE ŚWIEŻYMI OWOCAMI

Składniki:
·        Białko jaja – 60g – 2 szt.
·        Otręby owsiane – 50g -  5 łyżek
·        Olej – 1 łyżeczka
·        Brzoskwinia – 1 szt.
·        Kiwi – 1 szt.
·        Miód -  1 łyżeczka

Przygotowanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Delikatnie wymieszać z otrębami.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, wykładając małe placuszki łyżką.
Skropić miodem, podać z owocami.

ENERGIA: 410 kcal


4.   KOLOROWE KANAPKI Z AWOKADO + POMARAŃCZA
Składniki:
ü  Bułka grahamka / Chleb żytni razowy – 80g – 1 szt. / 2 kromki
ü  Awokado – 40g – ok. 1/3 szt.
ü  Sok z cytryny – kilka kropli
ü  Sól, pieprz
ü  Sałata -  2 liście
ü  Szynka z piersi kurczaka – 2 plastry
ü  Pomidor, rzodkiewka, szczypiorek

ü  Pomarańcza – 1 szt.

Przygotowanie:
Dojrzałe awokado rozgnieść z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Pastą posmarować pieczywo.
Nałożyć warzywa i szynkę, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Na deser podać cząstki pomarańczy.

ENERGIA: 422 kcal

5.  OMLET Z SZYNKĄ, MOZZARELLĄ IPOMIDORAMI

Składniki:
ü  Jaja – 2 szt.
ü  Mąka (ryżowa lub inna pełnoziarnista) – 2-3 łyżki
ü  Mozzarella – 4 plastry
ü  Szynka z piersi kurczaka  - 3 plastry
ü  Pomidorki koktajlowe – 8 szt.
ü  Olej – 1 łyżeczka
ü  Przyprawy

Przygotowanie:
Jaja ubij na puszystą masę.
Delikatnie wymieszaj z mąką i przyprawami.
Wylej na patelnię z rozgrzanym olejem.
Ułóż plastry mozzarelli i szynki.
Smaż z obu stron.
Podaj ze świeżymi pomidorkami.


Opracowała:
DIETETYK Patrycja Kamińska
Tel. 726 685 382








No comments:

Post a Comment