1.
KASZA
JAGLANA Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ
Składniki:
ü Kasza jaglana –
50g – ½ woreczka
ü Jabłko – 150g – 1 szt.
ü Żurawina suszona –
30g – 2 łyżki
ü Słonecznik, nasiona –
5g – 1 łyżeczka
ü Miód pszczeli – 12g – 1 łyżeczka
ü Cynamon – szczypta
Przygotowanie:
Kaszę wypłukać pod bieżącą
wodą, wsypać do wrzątku – gotujemy w stosunku 2:1 (woda : kasza).
Gotujemy na wolnym ogniu
pod uchyloną pokrywką, aż do wchłonięcia płynu (ok. 10-12 min.).
Gotową kaszę wymieszać z
miodem.
Jabłko zetrzeć na tarce,
wymieszać z cynamonem.
Wszystkie dodatki
wymieszać z kaszą.
ENERGIA: 406 kcal
2.
KAKAOWE
PLACUSZKI GRYCZANE Z KAWĄ ZBOŻOWĄ
Składniki:
ü Jaja kurze – 70 g – 1 szt.
ü Mąka gryczana – 40 g – 2 łyżki
ü Banan – 120g – 1 mała szt.
ü Kakao – 1
łyżeczka
ü Cynamon
ü Kawa zbożowa na mleku - 1 szkl.
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną
pianę.
Następnie zmiksować:
żółtka, mąkę, banana, kakao, cynamon i wymieszać delikatnie łyżką z ubita
pianą.
Smażyć na rozgrzanej
patelni wysmarowanej delikatnie olejem kokosowym.
Podać z kawą zbożową.
ENERGIA: 460 kcal
3.
PLACUSZKI
OWSIANE ZE ŚWIEŻYMI OWOCAMI
Składniki:
·
Białko jaja – 60g
– 2 szt.
·
Otręby owsiane –
50g - 5 łyżek
·
Olej – 1 łyżeczka
·
Brzoskwinia – 1
szt.
·
Kiwi – 1 szt.
·
Miód - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę.
Delikatnie wymieszać z
otrębami.
Smażyć na rozgrzanym oleju
z obu stron, wykładając małe placuszki łyżką.
Skropić miodem, podać z
owocami.
ENERGIA: 410 kcal
4.
KOLOROWE KANAPKI Z AWOKADO + POMARAŃCZA
Składniki:
ü Bułka grahamka / Chleb żytni razowy – 80g – 1 szt. / 2
kromki
ü Awokado – 40g – ok. 1/3 szt.
ü Sok z cytryny – kilka kropli
ü Sól, pieprz
ü Sałata - 2
liście
ü Szynka z piersi kurczaka – 2 plastry
ü Pomidor, rzodkiewka, szczypiorek
ü Pomarańcza – 1 szt.
Przygotowanie:
Dojrzałe awokado rozgnieść
z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Pastą posmarować pieczywo.
Nałożyć warzywa i szynkę,
posypać posiekanym szczypiorkiem.
Na deser podać cząstki
pomarańczy.
ENERGIA: 422 kcal
5. OMLET Z SZYNKĄ,
MOZZARELLĄ IPOMIDORAMI
Składniki:
ü Jaja – 2 szt.
ü Mąka (ryżowa lub inna pełnoziarnista) – 2-3 łyżki
ü Mozzarella – 4 plastry
ü Szynka z piersi kurczaka - 3 plastry
ü Pomidorki koktajlowe – 8 szt.
ü Olej – 1 łyżeczka
ü Przyprawy
Przygotowanie:
Jaja ubij na puszystą
masę.
Delikatnie wymieszaj z
mąką i przyprawami.
Wylej na patelnię z
rozgrzanym olejem.
Ułóż plastry mozzarelli i
szynki.
Smaż z obu stron.
Podaj ze świeżymi
pomidorkami.
Opracowała:
DIETETYK Patrycja Kamińska
Tel. 726 685 382
No comments:
Post a Comment